torstai 30. elokuuta 2012

Oikeaa asiaa: Pieni pala fysioterapiaa

Vanhan blogini puolelta kävin kopsaamassa kinesioteippausta käsitelleen kirjoitukseni. Minulta pyydetään nykyisin lähes päivittäin, että voisinko teipata niskaa, pohjetta, polvea. Aluksi Suhtauduin hyvin kriittisesti tähän teippaukseen, mutta nyt monta ihmistä teipanneena, täytyy sanoa että taitaa se auttaa. Ajattelin avata vielä täällä, uudemman kerran, kinesioteippausta josta jo nyt on tullut meidän (perus)fyssareidenkin työkalu.

"Käväisin eilen kinesioteippauskoulutuksen Pohjois-savon liikunnan tiloissa. Tuo teippaus on yleisesti käytössä varsinkin urheilijoiden keskuudessa, ja itseäni asia on kiinnostanut jo muutaman vuoden ajan. Nyt eteen tupsahti sopiva koulutus ja kävimpäs kurkkaamassa.

Kinesioteippausta käytetään yleisimmin vähentämään kipua ja lisäämään liikkuvuutta sekä lihasvoimaa. Menetelmää voidaan käyttää tukemaan elimistön omaa parantamisprosessia mm. verenkierto- ja lymfajärjestelmän sekä neurofysiologisten tekijöiden kautta. Oikeastaan ihmisen anatomiaa tuntevan henkilön on helpohkoa järkeillä mistä mihin teippaus tulisi kulkea, kun tietää lihaksen lähtö- ja kiinnityskohdat. Nivelen mekaniikan osalta kinesioteipillä voidaan lisätä nivelen liikkuvuutta, ohjata niveltä toimimaan mekaanisesti oikein tai tuoda niveleen tarvittaessa tukeakin vetämällä teippi kireälle, tai asettamalla useampia teippikerroksia.

Itse suhtaudun teippauksen yltiöpäiseen käyttöön hieman krittiisesti, koska aina ensinhän pitäisi hoitaa vaurioitunut kohta muuten, lisätä lihaksen elastisuutta venyttelemällä tai antaa keholle lepoa. Mutta niin kuin kouluttajakin sanoi urheilijoilla tuppaa yleensä olemaan aina kiire ja teippi on monen käytössä. Omien kokemusten kautta teipistä on ollut hyötyä korjaamaan ja ohjaamaan esimerkiksi etureiden liikettä oikein ja tukemaan alaselkää, jonka lihaksisto ei ole aivan normaalissa tilassaan. Urheilijoiden lisäksi teippausta olisi mielenkiintoista kokeilla (niin kuin varmasti teenkin) työikäisille ihmisille, joilla on työstä tai harrastuksesta aiheutuva rasitusvamma, esimerkiksi tenniskyynärpää, plantaarifaskiitti tai vastaava.

Näissä teipeissähän parasta on ehkäpä tuo iloinen väritys :)  Varmaa kuitenkin on, että joululomalla saattaa yksi jos toinenkin sukulainen saada testata onko teipillä mitään vaikutusta?"





Kinesioteippauksen peruskoulutuksen jälkeen, kävin viime keväänä myös lymfateippauksen, josta sain ehkä vielä enemmän irti ja neuvoja omaankin työhöni.


Mikäli sinulle tulee mieleen kysymyksiä, laitahan niitä rohkeasti tulemaan. Vastailen mielelläni.


                                              -OM-

2 kommenttia: